Batát
Batáty neboli sladké brambory pocházejí z Jižní Ameriky a s bramborami vlastně nemají nic společného. Chutí připomínají pečenou dýni a sladké jsou díky vysokému obsahu cukrů. Setkat se můžete se dvěma druhy – červené a bílé. Jsou bohatým zdrojem sacharidů a min. látek a hlavně vitamínu A. Patří mezi nejvýživnější zeleninu, přesto se hodí pro redukční dietu, působí proti ateroskleróze, cholesterolu, mrtvici, nespavosti a depresím. Nejvíce vám za ně poděkují oči. Základní úprava: Batáty připravíte tak, že je nejdříve omyjte ve vodě a slupku neodstraňujte, získáte tak více betakarotenu. Krájejte na kolečka, plátky, pečte, mixujte do sladkých pokrmů či kaší. Batáty uplatníte v mnoha receptech, v nichž budete chtít nahradit běžné brambory. Nejezte je příliš horké kvůli vyššímu glykemickému indexu.
Nejnovější komentáře